a sociální zdraví |
civilizační nemoci |
zdraví |
dospívání |
závislostí |
vliv party |
rodina, třída |
informací |
---|
Základní pravidla stravování
- stravovací návyky přebíráme již od svých rodičů
- v našem vědomí přežívají určité stereotypy nebo rodinné děděné návyky
- například pokud jde o skladbu snídaní
- snídaně by měla činit 20 - 25 % z celkového denního příjmu kalorií
- rozdělit stravu do 5-6 denních dávek
- vyvarovat se přejídání
- základem zdravých stravovacích návyků
- je být dobře informovaný a zajímat se
- pročteme obaly výrobků
- zjistíme si i v jakém množství a jakou formou potraviny konzumovat
- lidský organismus pro svou činnost potřebuje každý den
- energii (nedoporučované cukry)
- řadu dalších jiných látek a není možné je ze stravy vyloučit
- důležitá je
- zvolená forma a množství konzumace
- prostředí, kde je jídlo konzumováno, kulturnost
- způsob servisu
- vzhled pokrmu
Základy zdravého stravování
- snížit požívání tuků, zejména živočišných
- více požívat rostlinné oleje bez tepelné úpravy (např. jako zálivky na saláty)
- zvýšit konzumaci zeleniny, pokud je to možné tak v syrovém a neupraveném stavu
- méně požívat tmavá masa, zvýšit konzumaci ryb a rybích výrobků
- častěji zařazovat do jídelního lístku mléčné výrobky se sníženým podílem tuku
- méně požívat bílé pečivo, ve zvýšené míře podávat celozrnné výrobky
- potraviny s celozrnnou složkou by lidé měli konzumovat minimálně třikrát denně
- celozrnné cereálie jsou jednou z možností
- omezit požívání vajec a vnitřností
- pokrmy méně solit, totéž platí o používání cukru
- moučníky nahrazovat ovocem
Civilizační nemoci
- označení pro skupinu nemocí, které se častěji vyskytují ve vyspělých zemích než v zemích třetího světa
- předpokládá se, že jsou důsledkem moderního městského životního stylu
Za příčiny těchto chorob se považují zejména
- konzumace průmyslově vyráběných potravin
- příjem kaloricky bohatých potravin (zejména tučných a slaných jídel)
- nadměrná konzumace jídla, alkoholu a cigaret
- nadměrný a trvalý stres
- nedostatek fyzického pohybu
Nedostatečný příjem potravin
- vede k pocitu hladu, k podráždění a k podvýživě
- může projevit závažné onemocnění
- anorexie
- bulimie
Nadbytečný přísun potravin
- špatné stravovací návyky mají za následek
- nadváhu se všemi negativními dopady na organismus
- nadváha způsobuje
- zvyšení rizika infarktu
- vysoký krevní tlak
- křečové žíly
- sklon k zánětům průdušek
- náchylnost ke žlučovým kamenům
- onemocnění kloubů a šlach
- zvýšenou únavu
- neobratnost, a tím častější úrazy
- častým projevem nadváhy je celulitida
- nadměrný přívod tuků a cholesterolu je často příčinou aterosklerózy
Mezi civilizační choroby se obvykle zahrnují
- ateroskleróza
- kornatění tepen - vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny
- infarkt myokardu - srdeční mrtvice
- náhlé přerušení krevního zásobován části srdce
- dochází k němu náhlým uzávěrem srdeční tepny - nejčastěji vznikem krevní sraženiny
- cévní mozková příhoda
- vysoký krevní tlak
- obezita
- cukrovka
- rakovina
- Alzheimerova choroba
- neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci
- zácpa
- poruchy příjmu potravy (anorexie, obezita, bulimie)
- psychické potíže (deprese, únavový syndrom, syndrom vyhoření)
- alergie
- astma
- lupénka
- AIDS
- předčasné stárnutí
- zánětlivá revmatická onemocnění kloubů
- předčasné porody a potraty
- některé vrozené vývojové vady nervového systému novorozenců
- žaludeční vředy
Závěrem
- jíst zdravě v žádném případě neznamená zříci se všech dobrých a oblíbených potravin
- jde jen o to znát svůj denní výdej energie a ten správně doplňovat
- vytvořit si postupně takové zdravé stravovací návyky, které se stanou automatickými
- k nim potom zvolit potraviny odpovídající svým složením