Výukové materiály ZŠ Kaplice, Školní 226

Člověk a svět práce - 7. ročník - Vedení domácnosti, pěstitelské práce a chovatelství

Údržba oděvů Ruční práce Byt a jeho uspořádání Úklid bytu Úvod pěstitelství Pěstování rostlin Zelenina Okrasné rostliny Literatura

Zelenina


Charakteristika a význam zeleniny


Rozdělení zeleniny

Podle délky vegetace na rostliny

Podle doby potřebné pro vytvoření konzumních částí na zeleninu

Podle toho, jaká část rostliny se konzumuje nebo podle charakteristického znaku, na zeleninu

Podle nároků na hnojení na zeleninu

nahoru


Pěstování zeleniny

Zelenina se rozmnožuje hlavně semeny nebo plody, méně často jinými částmi rostlin, např. cibulemi (kuchyňská cibule), cibulemi rozdělenými na stroužky (česnek), řízky (křen a chřest) nebo částmi rozdělených trsů (reveň). Brambory se množí oddenkovými hlízami. Semena a plody jsou osivo. Osivo se vysévá na stanoviště, kde se pěstuje po celou dobu vegetace nebo se z něho vypěstují sazenice. Sazenice, cibule, řízky a hlízy tvoří sadbu. Sadba se vysazuje obvykle na trvalé stanoviště.

Hloubka výsevu je u všech způsobů setí závislá na velikosti osiva a na vlastnostech půdy.

Vzdálenost rostlin nebo skupin rostlin (hnízd) mezi sebou v řádcích a mezi sousedními řádky označujeme jako spon pěstování. Například spon 0,4 m x 0,6 m znamená, že rostliny jsou v řádku vzdáleny 0,4 m a mezi rostlinami v sousedních řádcích je vzdálenost 0,6 m.

Zelenina se pěstuje hlavně na polích a na zahradách. Pro radost a zpestření jídelníčku můžeme zeleninu pěstovat také na balkoně a některé druhy i v místnosti. Protože však je vegetační období v našich klimatických podmínkách dost krátké, staví se skleníky a fóliovníky, používají se pařeniště a klimatizační buňky. Tím se prodlouží vegetační období a urychlí sklizeň.


Časový průběh pěstování zeleniny


Druh zeleniny
Měsíce
Hloubka výsevu či výsadby v mm
Spon pěstování v m
Počet dnů od výsevu do sklizně
výsevu
výsadby
celer II. - III. V. 3-5 0,4 x 0,4 190-220
cibule sazečka _ III. - IV. 20-30 0,2-0,3 x 0,06-0,1 80-100
česnek ozimý _ X. 60-80 0,25-0,3 x 0,08-0,1 200-280
fazol keříčkový V. - VII. _ 30-50 hnízda 0,3-0,4 x 0,4 55-80
fazol tyčkový V. - VI. _ 30-50 hnízda 0,6 x 0,4-0,6 55-80
hrách setý III. - IV. _ 50-60 0,25-0,3 x 0,04-0,06 65-100
kapusta růžičková IV. V. - VI. 10 0,5-0,7 x 0,5 180
kedluben raný II. - III. III. - IV. 5-20 0,25-0,3 x 0,3 90-100
mrkev raná II. - IV. _ 15-25 0,2-0,3 x 0,03-0,06 100-115
mrkev pozdní IV. _ 15-25 0,2-0,3 x 0,03-0,08 130-165
okurky nakládačky IV. - V. V. - VI. 20 1-1,2 x 0,2-0,3 60-70
petržel kořenová III. - IV. _ 10-20 0,2-0,35 x 0,12 180
rajče III. V. - VI. 10-20 0,4-0,8 x 0,4-0,6 80-135
ředkvičky III. _ 5-15 0,1-0,2 x 0,03-0,05 30-40
salát hlávkový II. - III. IV. 5-15 0,2-0,25 x 0,25 95-100

nahoru


Způsoby pěstování zeleniny na zahradě

Zajímavý ekologický i ekonomický způsob pěstování zeleniny na zahradě představují smíšené porosty. Respektují se v nich např. obecné zásady střídaní plodin podle délky vegetace, nároků na živiny, hloubky kořenového systému a náchylnosti k chorobám.


Sklizeň a uskladnění zeleniny

Zelenina se sklízí buď postupně, nebo jednorázově.

Při postupné sklizni se vybírají rostliny vhodné pro rychlou spotřebu nebo prodej. Současně se vytvoří prostor pro dorůstání zbylých rostlin a u plodové zeleniny pro tvorbu dalších plodů. Postupně se vytrhává např. raná mrkev, sklízejí hlávky salátu, plody okurek, rajčat apod.

Jednorázově se sklízejí hlavně druhy zeleniny určené pro uskladnění a konzervaci. Sklízí se tak kořenová zelenina pro uskladnění, pozdní zelí, brukev apod.

Doba sklizně závisí na pěstované zelenině, na záměrech pěstitele a způsobu pěstování.

Technika sklizně se liší podle dané plodiny a určujeme ji podle zkušeností a úvahy, jak co nejšetrněji a nejúsporněji získat konzumní části rostlin.

Zelenina se často konzervuje sušením, nakládáním do octa, soli, sterilováním v různých nálevech, mléčným kvašením a hlavně zmrazováním.

nahoru


Ochrana zeleniny před škodlivými činiteli

Zelenina může být poškozena mnoha škodlivými činiteli. Pro její ochranu je důležitá vhodná prevence a vlastní ochrana dodržováním určitých zásad během vegetace, při sklizni i při uchovávání sklizené zeleniny.

K účinné ekologicky i ekonomicky žádoucí prevenci patří

Vlastní ochrana bývá pracnější, pro ochranu zeleniny můžeme například

nahoru